* WAŻNE:

Dostępny asortyment oraz aktualności mogą różnić się w zależności od kraju. Dlatego wybór języka powiązany jest krajem pobytu przy wyborze strony producenta.

Jeśli wybieresz przeglądanie w języku polskim a przebywasz na terenie Rosji - asortyment podany na stronie może różnić się od dostępnego.

PRINCIPIUL DE BAZĂ ESTE BUNA PREGĂTIRE

PRINCIPIUL DE BAZĂ ESTE BUNA PREGĂTIRE
Unii oameni, vara se gândesc la concedii, alții la renovări și reparații. Dar, înainte de a pune mâna pe trafaleți și bidinele, verifică, cum să te pregătești pentru zugrăvirea pereților. Acesta este un pas important și durata lucrărilor depinde de starea suprafeței suport, de numărul zgârieturilor, crăpăturilor sau a altor defecte.

Sunt suficienți, doar cinci pași pentru a pregăti pereții să fie zugrăviți la culoarea mult dorită. Dacă o faceți singur, veți obține nu numai o pregătire perfectă a pereților, ci și admirația familiei și a prietenilor și satisfacția personală a muncii împlinite.

Pregătirea suprafețelor proaspăt tencuite

Tencuielile proaspete trebuie să fie maturate. Acestea trebuie lăsate în așteptare o perioadă de timp, până când tencuiala începe să facă priză, dar și pentru stabilizarea reacțiilor chimice necesare, devenind astfel suficient de rezistentă. Deci, toate lucrările de finisare, trebuie începute după ce tencuielile s-au maturat – tencuiala proaspătă de var-ciment după 3-4 săptămâni, iar cele de ipsos după 2-3 săptămâni. Indiferent de forma de finisaj (gletuire sau vopsire),din cauza absorbției foarte mari, tencuiala proaspătă trebuie amorsată cu impregnantul de grunduire ACRYL-PUTZ® corespunzător.

Continuarea lucrărilor depinde de forma de finisaj dorită

Pregătirea suportului renovat

Înainte de a începe vopsirea suprafețelor renovate, se verifică cu atenție starea peliculelor vechi de vopsea. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul câtorva teste simple.

Testul mâinii uscate – cu o mișcare energică ștergem peretele cu mâna și verificăm dacă suprafața ștearsă cu mâna lasă urme de var. Urmele de var lăsate pe mână de la ultimul strat, pot indica starea cretoasă a acestuia, fiind necesară aplicarea impregnantului de grunduire ACRYL-PUTZ®. Acest lucru este foarte important, deoarece vopseaua aplicată pe o suprafață neamorsată, începe să se exfolieze repede.

Testarea aderenței peliculelor vechi prin efectuarea unor crestături – cu ajutorul acestui test verificăm aderența suprafeței. Pe o suprafață aleasă a peliculei, faceți câteva crestături sub formă de linii verticale și orizontale care se intersectează între ele. Distanța dintre linii nu trebuie să depășească 5 mm. Ulterior, pe crestăturile efectuate, lipiți banda adezivă și imediat o desprindeți energic. Verificați, dacă au rămas pe ea bucăți de vopsea de la pelicula veche. Dacă pelicula testată, în majoritate se desprinde de suport, atunci înseamnă că trebuie să o eliminați și să curățați suprafața cu un șpaclu din metal.

Pasul 1. Eliminarea mucegaiului

Dacă înainte de a începe renovarea, vedem pe perete mucegai, atunci va trebui să folosim preparatul fungicid VIDARON. Aplicați produsul cu pensula, rola sau prin pulverizare pe un fragment cu mucegai al peretelui, așteptați o oră, apoi frecați și clătiți cu apă. După uscare, aplicați încă un strat.

Pasul 2. Repararea lipsurilor sau denivelărilor

Lipsuri sau denivelări mai mari

  • Chiar și golurile de câțiva centimetri pot fi remediate utilizând masele de șpaclu (glet) ACRYL-PUTZ® ST10 START, ACRYL-PUTZ® START ST11 S.
  • În cazul lipsurilor cu dimensiuni mai mari, e bine să utilizați ACRYL-PUTZ® KG31KLEJ GIPSOWY.

Zgârieturi și fisuri - acestea necesită diferite forme de reparații în funcție de tipul lor. Zgârieturile mici, descoperite cu puțin înainte de a zugrăvi, pot fi ușor completate, utilizând gletul ACRYL-PUTZ®LIGHT. Caracteristicile deosebite, cum ar fi întărirea și timpul redus de uscare, minimă contracție și aderență excelentă, permit repararea rapidă a suportului

În cazul fisurilor mult prea complicate, se va proceda conform următoarelor instrucțiuni: fisura trebuie adâncită cu muchia șpaclului din metal, apoi curățată minuțios. Numai după efectuarea acestei operațiuni, se poate completa golul. Se recomandă utilizarea gletului ACRYL-PUTZ® FLEX, care datorită fibrelor de sticlă pe care le conține, previne formarea fisurilor noi. După uscarea completă, crează o peliculă transparentă cu fibre vizibile, care poate fi acoperită cu alte gleturi

Pasul 3. Grunduire

Înainte de a se aplica grundul, trebuie să desprăfuiți minuțios suprafața suport. Numai atunci se poate aplica un strat de grund de impregnare ACRYL-PUTZ®. Grunduirea este o etapă necesară, deoarece egalizează gradul de absorbţie al suprafeței și implicit o consolidează, mărind aderenţa maselor de șpaclu. Astfel se previne trecerea rapidă a apei în suport, și se asigură uscarea produselor de suprafață în condiţii corespunzătoare.

Pasul 4. Gletuire

Stratul de nivelare - produsul, cel mai adecvat pentru remedierea suprafeței deteriorate, este gletul ACRYL-PUTZ® ST10 START. Principalele avantaje ale produsului, sunt contracție scăzută, uscare rapidă și șlefuire ușoară. Gletul este oferit sub formă de pulbere, de aceea, înainte de utilizare, acesta trebuie să fie pregătit corespunzător. Pentru aplicarea gletului, se recomandată utilizarea a două șpacluri din oţel inoxidabil. Primul, cu o lăţime mică, este folosit pentru scoaterea gletului şi punerea lui pe un șpaclu mai lat, care va fi utilizat pentru întinderea gletului pe perete. Se aplică în straturi cu o grosime de aproximativ 3 mm (pentru un strat). Este important ca șpaclul destinat lucrărilor de întindere a gletului, să fie mereu păstrat curat, deoarece resturile de glet rămase pe el, pot depune mici bulgări sau rizuri pe perete.

Stratul de netezire - produsul recomandat pentru netezirea finală a pereților este ACRYL-PUTZ® FS20 FINISZ. Principalul avantaj al gletului, este posibilitatea aplicării acestuia pe termen lung, deoarece își păstrează continuu consistența. De asemenea, este perfect pentru aplicări mecanizate, cu ajutorul agregatului.

Șlefuire - majoritatea maselor de șpaclu recomandate, se prelucrează (șlefuiesc) prin metoda tradițională, adică după întărirea și uscarea completă. În acest caz, gletul uscat se poate finisa prin șlefuire cu o hârtie sau plasă abrazivă fixată pe un suport manual (granulație de aprox. 100-150). În colţuri şi zone greu accesibile, se recomandă buretele abraziv cu muchiile rotunjite. În timpul șlefuirii, pentru a verifica lucrările, trebuie să direcționăm o sursă de lumină (lanternă, lampă) paralel cu peretele. Acest lucru ne va permite să vedem eventualele denivelări și zonele șlefuite greşit care trebuie remediate. După terminarea lucrărilor, suprafețele șlefuite se desprăfuiesc minuțios.

Pasul 5. Aplicarea grundului de fond

Înainte de a se zugrăvi cu vopsele lavabile decorative, se recomandă aplicarea grundului de fond, care are rolul de egalizare a gradului de absorbție şi de uniformizare a suportului. Utilizarea amorsei va indica, de asemenea, zonele care necesită o eventuală remediere, totodată acoperind urmele zgârieturilor delicate apărute după etapa de șlefuire, suplimentar egalizează absorbția suprafeței suport. În acest caz, se recomandă aplicarea grundului latex MAGNAT GRUNT. Acest produs mărește randamentul vopselelor de suprafață, îmbunătăţește acoperirea lor și asigură respiraţia pereților. Acest grund, de asemenea, este util în cazul în care doriți să schimbați culoarea peretelui, de la închisă la deschisă.

Suprafețele astfel pregătite, sunt gata pentru zugrăvit. E suficient să alegeți culoarea și să vă bucurați mulți ani de zile de pereții frumos colorați.